© Rootsville.eu

Omer Leshem (US)
tiltle: Play Space
music: Jazz
release date: september 27, 2024
label: Ubuntu Music
info artist: Omer Leshem
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Play Space is Omer Leshems meest ambitieuze muzikale project tot nu toe. Na lang wachten om het perfecte ensemble samen te stellen om zijn originele composities tot leven te brengen, toont de uitzonderlijke uitvoering van de band opmerkelijk vakmanschap en een diepgaand begrip van zijn complexe muziek. Leshem deelt zijn enthousiasme en zegt dat hij "verheugd is om Play Space met de wereld te delen via een partnerschap met Ubuntu Music."

De saxofonist en componist Omer Leshem woont al tien jaar in Brooklyn, New York en is te gast geweest op de beste podia van New York City. Leshem komt oorspronkelijk uit Herzliya, Israël, en zijn unieke compositiestijl is beïnvloed door een breed scala aan genres en concepten, waaronder klassieke Europese harmonieën, mediterrane grooves en lyriek en hedendaagse free jazz. Hij toert als bandleider en als sideman en treedt op op festivals in het hele land en internationaal.

Omer Leshems derde studioalbum, Play Space, werd opgenomen door zijn kwintet. Naast Leshem op tenorsaxofoon zijn er enkele van New Yorks beste en meest innovatieve muzikanten, waaronder pianist Moshe Elmakias, gitarist Nadav Remez, bassist Elam Friedlander en drummer Ben Silashi. Alle leden van het kwintet zijn Israëliërs die momenteel in New York City wonen. Hun optredens tonen zowel hun expertise in het spelen van moderne jazz als hun passie voor hun gedeelde etnische roots.

Play Space bevat Leshems originele muziek. Zijn negen composities onthullen een mix van warmte en nostalgie samen met energieke Noord-Afrikaanse grooves, een vleugje free jazz en invloeden uit het Midden-Oosten. De combinatie van Leshems unieke lyrische en multiculturele composities en het extatische spel van de bandleden geeft Play Space een zeer onderscheidend en fris geluid. Nadat ze hun muziek een aantal jaar hadden uitgevoerd en verfijnd, besloot Leshem uiteindelijk om de band mee te nemen naar de studio. Het album werd opgenomen in juni 2023 in de iconische Dreamland Studios, een afgelegen kerk genesteld in het bos net buiten Woodstock, NY. Play Space werd opgenomen door technicus Ariel Shafir en de muziek werd gemixt en gemasterd door de geweldige Dave Darlington.

Leshem, een gerenommeerd saxofonist en doctor in de klinische psychologie, is al lang geïnteresseerd in het concept van 'spel'. In Play Space besloot hij een eerbetoon te brengen aan de Britse psychoanalyticus Donald Winnicot, die zijn carrière wijdde aan het bestuderen van kinderspel. Deze vorm van spelen bestaat tegelijkertijd in zowel de realiteit als de fantasie. De verbeelding van het kind bevrijdt 'echte' objecten van de regels en beperkingen van de natuurkunde. Leshem vond een opvallende gelijkenis tussen dit soort spelen en het spelen van muziek. Terwijl muzikanten zich bezighouden met fantasierijke compositie en improvisatie, vinden ze 'echte' noten om hun onbeperkte muzikale verbeelding uit te drukken, net zoals een kind een machtig oorlogsschip kan vinden in een eenvoudig stuk speelgoed. Leshems eenvoudige en vaak pakkende compositiestijl is geïnspireerd door, en streeft ernaar om, de vrijheid en onschuld van kinderspel na te bootsen.

tracks:

1. Twilight Hymn 5:51
2. Take an Advil 3:36
3. David’s Devastating Journey 10:44
4. Cape Town Swag 4:23
5. The Heroic Era of No Consequences 5:28
6. Pull the Donkey 5:38
7. Mulberry Garden 6:30
8. Go You Maniac 5:17
9. Back Home 7:35